De samenstelling van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
De raad van bestuur heeft maximaal 12 leden
Ten hoogste 2/3e van de leden is van hetzelfde geslacht (8 leden)
Er bestaat een gewaarborgde vertegenwoordiging, waardoor elke fractie minstens één lid in de raad van bestuur kan voordragen. Daarnaast moeten de fracties vertegenwoordigd in het college van burgemeester en schepenen minstens de helft van de leden (namelijk 6 leden) van de raad van bestuur voor kunnen dragen.
Alle politieke strekkingen van een overheid zijn evenredig vertegenwoordigd in de bestuursorganen van culturele instellingen.
De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter die deel moet uitmaken van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente.
Om de evenredige vertegenwoordiging te waarborgen, wordt geopteerd voor het evenredigheidssysteem D'Hondt.
De raadsleden werden op 14 januari gevraagd om hun kandidaat-bestuursleden voor te dragen ten laatste op 27 januari 2025.
De fractie Vlaams Belang besloot om geen kandidaat voor te dragen. Zij kunnen afstand doen van hun recht om vertegenwoordigd te zijn in een autonoom gemeentebedrijf. Als de fractie Vlaams Belang in de loop van de legislatuur iemand wil afvaardigen, moeten zij dit melden aan de stad Diest en moet de gemeenteraad hun voordracht goedkeuren vóór zij kunnen aansluiten bij de zittingen.
De aanstelling van de leden van de raad van bestuur geldt voor de volledige gemeentelijke legislatuur. Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige vernieuwing van de raad van bestuur overgegaan. In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad hen vervangt.
De Cultuurpactwet van 16 juli 1973
Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974
De gecoördineerde Grondwet van 17 februari 1994
De beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2011 tot goedkeuring van de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Cultuurcentrum Diest
De goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2011 door de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand op 27 maart 2012
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
De beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2019 tot goedkeuring van de samenstelling en aanduiding van de leden van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf AGB Cultuurcentrum Diest (opheffing raadsbesluit 25 februari 2013)
De beslissing van de gemeenteraad van 20 juni 2022 tot goedkeuring van de nieuwe statuten en de beheersovereenkomst van het AGB CC Diest
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen tot goedkeuring van de aanpak van de afvaardigingen 2025-2030
Het is inderdaad zo dat het DLB een recht voorziet voor elke fractie om vertegenwoordigd te zijn in een EVA en AGB. Wij zijn van mening dat je een recht hebben ook impliceert dat je vrijwillig afstand kan doen van dit recht. Indien de fractie niet wenst vertegenwoordigd te zijn in de EVA of het AGB, dan doen ze afstand van dit recht, en kan de gemeente hen hier ook niet toe verplichten.
Indien ze in de loop van de legislatuur van gedacht zouden veranderen, dan zullen ze dat inderdaad moeten melden aan de gemeente en dan zal de gemeenteraad alsnog een goedkeuring moeten doen alvorens ze effectief kunnen aansluiten.De gemeenteraad stelt het aantal leden van de raad van bestuur van het AGB CC Diest vast op 12 leden.
De gemeenteraad verdeelt de mandaten in het AGB CC Diest op de volgende manier:
De gemeenteraad duidt de volgende personen aan als lid van de raad van het bestuur van het AGB CC Diest:
Fractie | Kandidaat-lid |
Iedereen Diest | 1. Kim Zeelmaekers 2. Inneke Maes 3. Ilse Cels 4. Abdoellah Bouaaboud |
DDS | 1. Benny Claes 2. Herman Cuypers 3. Monique De Dobbeleer |
N-VA | 1. Natalie Engelen 2. Ludo Langen |
Vlaams Belang | Geen voordracht |
Groen | 1. Koen Verbeeck |
NU | 1. Natalie Theys |