Projectvereniging cultuur & erfgoed de Merode is de intergemeentelijke samenwerking rond cultuur en erfgoed, tussen Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Herselt, Hulshout, Laakdal, Westerlo, Tessenderlo en juridisch gezien ook de stad Diest. De vereniging wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.
De stad Diest besliste in december 2021 om in de praktijk uit de projectvereniging te stappen: zij maakt geen deel uit van één van de drie deelwerkingen en draagt hier ook niet voor bij. Juridisch gezien staat het decreet lokaal bestuur zo’n uitstap niet toe, waardoor de stad Diest officieel in de statuten blijft opgenomen en bij wijzigingen van die statuten ook opnieuw dient te beslissen.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de maximale looptijd van een projectvereniging 6 jaar bedraagt, waardoor de huidige projectvereniging de Merode loopt tot en met 2025.
De Vlaams gesubsidieerde beleidsperiode voor de IOED’s en cultureel erfgoedcellen waarvoor de gemeenten zich engageerden, liep reeds tot en met 31 december 2026. De Vlaamse overheid besliste in 2023 dat de gesubsidieerde beleidsperiode voor de intergemeentelijke culturele samenwerkingen (cultuurregio) met 1 jaar verlengd wordt tot en met 31 december 2026.
Wanneer de samenwerkingen blijven voldoen aan alle decretale voorwaarden kunnen zij aldus hun huidige beleidsplannen verderzetten tot en met 31 december 2026. Om juridisch in regel te zijn, dient de huidige projectvereniging de Merode met 1 jaar verlengd te worden tot en met 31 december 2026.
Daarnaast bepaalt het decreet lokaal bestuur en de statuten van de projectvereniging de Merode dat nieuwe bestuurders dienen te worden aangeduid binnen de 6 maanden volgend op het jaar van de verkiezingen. De gemeentebesturen leiden de projectvereniging via hun afgevaardigden in de raad van bestuur. De vraag aan de gemeenten en dus ook aan de stad Diest is om volgende mandaten in te vullen:
De afgevaardigden met raadgevende stem zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Deze vertegenwoordiging loopt tot 31 december 2026 en is onbezoldigd.
De stemgerechtigde leden en de nog aan te duiden voorzitter en ondervoorzitter worden benoemd in de statuten. Op de raad van bestuur van 12 februari 2025 zullen de voorzitter en ondervoorzitter van de projectvereniging benoemd worden. Nadat deze functies ingevuld zijn, zullen de vernieuwde statuten officieel neergelegd worden.
Er zijn geen inhoudelijke wijzigingen aan de statuten. De enige wijzigingen zijn:
De projectvereniging cultuur & erfgoed de Merode weet dat de stad Diest niet intergemeentelijk wil samenwerken rond cultuur en erfgoed met de gemeenten binnen deze projectvereniging.
De actieve gemeenten van deze samenwerking willen echter wel blijven samenwerken en vragen daarom aan de stad Diest om de verlenging met 1 jaar goed te keuren, en nieuwe afgevaardigden aan te duiden. Op deze manier kan deze projectvereniging blijven functioneren tot en met 31 december 2026. Aan de stad Diest zal – net als de voorbije jaren – geen engagement of bijdrage gevraagd worden, en geen dienstverlenging verleend worden. De stad Diest beslist zelf of zij zich afzijdig houdt zoals de afgelopen jaren of dat zij toch wenst aanwezig te zijn op de raden van bestuur.
De projectvereniging in de huidige samenstelling houdt sowieso op te bestaan vanaf 1 januari 2027.
Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen tot goedkeuring van de uitstap uit de Erfgoedcel en het Bovenlokaal Cultuurbeleid van De Merode en principiële goedkeuring van de niet-verlenging van de projectvereniging De Merode
Het Cultureelerfgoeddecreet van 23 december 2021
Het besluit van de gemeenteraad van 24 januari 2022 tot goedkeuring van het voorstel om de deelname aan de projectvereniging De Merode niet te verlengen
Het Regiodecreet van 3 februari 2023
Het Bovenlokaalcultuurdecreet van 8 maart 2024
De gemeenteraad keurt de verlenging van projectvereniging de Merode tot en met 31 december 2026 goed.
Monique De Dobbeleer wordt aangeduid als stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging de Merode.
Natalie Theys wordt aangeduid als lid met raadgevende stem in de raad van bestuur van projectvereniging de Merode met 25 van de 25 stemmen.
Pascale Vanaudenhove wordt aangeduid als lid met raadgevende stem in de raad van bestuur van projectvereniging de Merode met 25 van de 25 stemmen.
Guy Swinnen wordt aangeduid als plaatsvervangend lid met raadgevende stem in de raad van bestuur van projectvereniging de Merode met 25 van de 25 stemmen.
De gemeenteraad gaat akkoord met bovenstaande aanpassingen in de statuten, en bijgevolg met de nieuwe statuten die na het benoemen van de voorzitter en ondervoorzitter op 12 februari 2025 zullen worden neergelegd. De stemgerechtigde leden worden opgenomen in de statuten.