Stadsmuseum De Hofstadt kreeg de aanvraag van Luc Rombouts, stadsbeiaardier van Leuven en Abdij van Park, om een beiaardklokje uit onze museale collectie over te brengen naar Abdij van Park. Het klokje is oorspronkelijk uit de Abdij van Park afkomstig. Het is in de 19de eeuw door prior Raymaekers, die les kwam geven in het Diestse stadscollege, meegenomen om daar te dienen als schoolbel.
Het is gebruikelijk dat museale stukken op hun plaats van herkomst getoond worden en ook teruggegeven worden indien de herkomstgeschiedenis gekend is. Dit is hier het geval. Meer nog: het is het enige klokje van de oorspronkelijke beiaard van Abdij van Park dat nog rest na de brand tijdens WOI. Het klokje werd tevens gebruikt als model voor de nieuwe vredesbeiaard van Abdij van Park en werd toen ook in bruikleen gegeven voor de opening.
Na de overdracht, zal het klokje bewaard worden in Museum Parcum in het lokaal waar een beiaardbeleving aangeboden wordt. In dat lokaal bevindt zich een afsluitbare vitrine waarin zich een ‘kunstwerkje’ van gesmolten brons van de beiaard uit 1914 bevindt. Bijkomend zal het enige nog bewaard gebleven klokje van de oorspronkelijke beiaard hierin getoond worden aan het publiek.
Stadsmuseum De Hofstadt adviseert een teruggave in volle eigendom. Een verkoop is ongebruikelijk bij teruggave tussen musea onderling, zeker omdat niet geweten is onder welke omstandigheden het naar Diest gebracht werd. Documenten over een aankoop werden niet gevonden.
De gemeenteraad gaat akkoord met de schenking van een beiaardklokje uit 1712, afkomstig uit de Abdij van Park, aan de Erfgoedsite Abdij van Park voor permanente bewaring in het Museum Parcum.