De Vlaamse Regering bakende referentieregio's af als referentie voor de werkingsgebieden van de samenwerkingsvormen van lokale besturen. Regiovorming is van toepassing op de afvalintercommunales (AIC). Het Regiodecreet gaf hiervoor een decretale basis.
Daarnaast bevatte het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 de beleidsintentie om de werking van de AIC's te optimaliseren. In mei 2023 keurde de Vlaamse Regering ook het Lokaal Materialenplan 2023-2030 goed, het nieuwe uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.
In deze context startten ABB, OVAM en Interafval een traject om de werkingsgebieden van de AIC's te optimaliseren. In deze optimalisatie-oefening moet enerzijds rekening worden gehouden met de doelstellingen van regiovorming, en anderzijds met de doelstellingen voor een efficiënt en duurzaam afvalstoffenbeleid.
Het bestuur van Diest heeft herhaaldelijk gecommuniceerd dat ze de samenwerking met Limburg.net willen behouden. Het voorstel is om dit standpunt te formaliseren:
- De kadernota van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 over de regiovorming, afbakening van de referentieregio's en vervolgtraject
- De kadernota van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 over de regiovorming en de afbakening van de referentieregio's
- Het Regiodecreet van 3 februari 2023
- De beslissing van de Vlaamse Regering van 26 mei 2023 tot goedkeuring van het Lokaal Materialenplan 2023-2030
- De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 oktober 2023 tot goedkeuring van het standpunt over het traject optimalisatie werkingsgebieden afvalintercommunales van ABB, OVAM en Interafval
De gemeenteraad neemt het standpunt in om de samenwerking met Limburg.net te behouden, naar aanleiding van het traject 'optimalisatie werkingsgebieden afvalintercommunales' van ABB, OVAM en Interafval.