Het bestuur wil inzetten op een veilige omgeving, het beheersen van de overlast op het grondgebied en het verhogen van de leefbaarheid van de stad. Daarvoor kan cameratoezicht een nuttig hulpmiddel vormen voor de objectieve waarneming van overlastproblemen, de preventieve aanpak ervan en het opsporen van daders, slachtoffers en getuigen. Cameratoezicht is tevens een nuttig hulpmiddel voor de gerichte en efficiënte politie-inzet. Concreet is het voorstel om bewakingscamera's te plaatsen op het openbaar domein in de Ketelstraat, de Felix Moonsstraat, de Oscar Nihoulstraat, de Koning Albertstraat, de Citadel, het Stationsplein en het Oosterlindeveld.
Uit het veiligheidsadvies van de korpschef van 29 september 2023 blijkt dat camera's een onmisbaar middel zijn in de strijd tegen overlast.
Als overlast wordt onder meer gezien: zwerfvuil en sluikstorten, opstootjes en vechtpartijen, vandalisme en het opzettelijk toebrengen van beschadigingen aan gebouwen en meubilair. De camera's kunnen ook van nut zijn bij het voorkomen van misdrijven.
Camera's op deze locaties kunnen er toe bijdragen een beeld te krijgen van de reële toestand en bieden de mogelijkheid om de veroorzakers van overlast en andere misdrijven in kaart te brengen. Vandalisme en opzettelijke beschadigingen verhogen het onveiligheidsgevoel voor bewoners en bezoekers in het algemeen. Het brengt tevens vaak een grote maatschappelijke kost met zich mee om alles op te ruimen en te herstellen. Als er regelmatig zaken vernield worden geeft dit soms een indruk van verloedering. De lokale politie moet regelmatig belast worden met toezichtsopdrachten.
Gezien dat de feiten zich op elk moment van de dag kunnen voordoen en er op bepaalde momenten weinig tot geen sociale controle is in de omgeving, is het vaak moeilijk om verdachten te identificeren. Het plaatsen van camera's kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn. Er mag ook niet uit het oog verloren worden dat een camera preventief een ontradend effect kan hebben.
De korpschef geeft bijgevolg positief advies voor de plaatsing en het gebruik van vaste bewakingscamera's op volgende niet besloten plaatsen: de Citadel, de Koning Albertstraat, de stationsomgeving, de Felix Moonstraat en aanpalende straten en het Oosterlindeveld.
De aanwezigheid van bewakingscamera’s zal, zoals voorzien in de camerawet, toelaten om het volgende te bereiken:
De procedure in de camerawet voorziet dat het gebruik van vaste camera's op openbaar domein ook voor advies moet voorgelegd moet worden aan de gemeenteraad.
Tevens moet er rekening gehouden worden met de aanbevelingen omtrent de bescherming van de privacy en de persoonlijke levenssfeer met betrekking tot cameratoezicht op het openbaar domein.
In de directe buurt en de toegangswegen zal de burger via pictogrammen geïnformeerd worden over het cameratoezicht. De camera's zullen ook geregistreerd worden en toegevoegd worden aan het beeldverwerkingsregister van de stad Diest.
De stad Diest is als verwerkingsverantwoordelijke de houder van de opname en van de gemaakte beelden. In het reglement cameratoezicht van de stad werden de personen aangeduid die toegang hebben tot de verwerking en staat bepaald aan wie de gegevens kunnen worden meegedeeld en hoe lang ze bewaard worden.
Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden.
Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd door de wet van 21 maart 2018, art. 5, §2 (vaste bewakingscamera) art. 5, §2/1 (tijdelijke vaste bewakingscamera)
Verordening (EU) nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, hierna afgekort tot “AVG”
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
Koninklijk Besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten
Koninklijk Besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt
Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met betrekking tot de goedkeuring van het reglement cameratoezicht op een niet-besloten plaats (openbaar domein) op het grondgebied van Diest
Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 met betrekking tot de goedkeuring van de gegevenbeschermingseffectenbeoordeling (GEB) cameratoezicht op een niet-besloten plaats op het grondgebied van de stad Diest.
De gemeenteraad adviseert positief over de plaatsing en het gebruik van vaste bewakingscamera's op het openbaar domein ter hoogte van de Felix Moonsstraat, de Ketelstraat, de Oscar Nihoulstraat, de Koning Albertstraat, de Citadel, het Stationsplein en het Oosterlindeveld.
Dit advies wordt ter kennis gebracht aan de verwerkingsverantwoordelijke die instaat voor de aanmelding van de bewakingscamera’s bij de politiediensten, de plaatsing van de bij wet vereiste pictogrammen en het bij wet voorziene register van de beeldverwerkingsactiviteiten.