De Aziatische hoornaar is een exotische wesp die steeds vaker voorkomt in Vlaanderen. De hoornaar is van nature niet geïnteresseerd in de mens, maar kan wel, net als elke andere wespensoort, zeer agressief reageren als hij verstoord wordt in zijn nest. De Aziatische hoornaar is echter een grote bedreiging voor honingbijen, wilde bijen en andere bestuivers. De Aziatische hoornaar jaagt in groep op bijenkasten, vangt bijen en peuzelt ze op. Hij zoekt de bijenkasten op en kan in enkele uren tijd 1/3de van een hele kolonie vernietigen. Bovendien viseren meerdere hoornaars tegelijkertijd éénzelfde bijenkast, waardoor deze bijenkolonie ten dode opgeschreven is. Bijen die eventueel ontkomen, staan onder voortdurende stress. Ze kunnen zich niet verweren tegen de veel sterkere hoornaar. Na verloop van tijd durven ze niet meer uit te vliegen om eten te zoeken. Waar er minder honingbijen zijn, schakelt de aziatische hoornaar over op andere inheemse insecten. Zonder bestuivers worden gewassen en planten niet bestoven. Deze bestuivers hebben niet enkel voor de natuur, maar ook voor de land- en tuinbouw een essentiële en belangrijke economische rol. De Aziatische hoornaar vormt bijgevolg een ernstige bedreiging voor de insecten- en bijenpopulaties en biodiversiteit, met een grote impact voor zowel de natuur en de land- en tuinbouw.
Indien de nesten niet bestreden worden, is er een exponentiële toename van de nesten (tot zes maal meer per jaar). Vanaf 4 nesten per vierkante kilometer is de druk op de plaatselijke fauna en flora enorm. Vanaf 6 tot 8 nesten per vierkante kilometers is imkeren zelfs niet meer mogelijk. Het idee de Aziatische hoornaar, een ongewenste exoot, uit te roeien door actief in te grijpen is niet meer realistisch. De huidige doelstelling is op basis van ervaring uit andere Europese landen (Frankrijk, Spanje) – door actieve bestrijding van de Aziatische hoornaar de situatie beheersbaar te houden en te komen tot een evenwicht. Het indijken begint met het opsporen van nesten. Aziatische hoornaars bouwen in het voorjaar een ‘primair nest’ in de buurt van woningen (in tuinhuizen, onder dakgoten of dakranden, soms ook in hagen of struiken). In de zomer bouwen hoornaars een ‘secundair nest’ (vaak hangend aan een boomtak). Dit zijn grote bollen 3 tot een meter groot. Het verdelgen van deze nesten is vakwerk. Aziatische hoornaars kunnen immers bijzonder agressief zijn wanneer ze zich bedreigd voelen.
De Vlaamse overheid heeft samen met onderzoekers van het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en de universiteit Gent een meldpunt ingevoerd (Vespa-Watch). Burgers worden opgeroepen om hier waarnemingen van de Aziatische hoornaar te melden. Bestrijding van nesten Aziatische hoornaar wordt momenteel niet vergoed door de overheid.
De Hulpverleningszone Oost, Vlaams-Brabant rekent momenteel een kostprijs aan van ca. € 77,32 voor de verwijdering van wespennesten (ongeacht de soort) aan particulieren. Dit wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde ploeg die de nodige opleiding heeft gekregen. Private bestrijders rekenen verschillende prijzen aan, afhankelijk van het type nest. (Soms goedkoper, soms duurder dan de brandweer.) De materialen voor opsporing van de nesten en verwijdering zijn zeer kostelijk (tot 10.000 euro voor een lans op 34m hoogte). De meeste bestrijdingen vinden plaats in de periode van mei tot december, met een piek in augustus tot oktober.
Door een terugbetaling van de kost voor de verwijdering te voorzien als stad, zullen mensen aangemoedigd worden om nesten van deze wesp te verwijderen en zo de bijen te beschermen. Hierbij krijgen ze de keuze om dit via een private bestrijder of de brandweer te laten doen. De stad zal een bedrag van maximaal 77,32 euro per nest terugbetalen (= prijs voor bestrijding via de brandweer).
Het regelement is ook van toepassing voor kinderopvang en scholen, zodat er zowel op gemeentelijke als private instellingen extra ingezet wordt op bestrijding van de aziatische hoornaar.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 juli 2020 over het principieel akkoord terugbetaling brandweerkosten bij verwijdering van nesten van de Aziatische hoornaar op privaat eigendom
De gemeenteraad keurt het subsidiereglement "Bestrijding Aziatische hoornaar" goed.