Terug
Gepubliceerd op 22/06/2021

2021_GR_00136 - Goedkeuring afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen (opheffing van de gemeenteraad dd.21 oktober 2013)

gemeenteraad
ma 31/05/2021 - 20:00 DIGITAAL
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Erwin Jennes, voorzitter; Christophe De Graef, burgemeester; Geert Cluckers, eerste schepen; Pascale Vanaudenhove, tweede schepen; Bart Stals, derde schepen; Maurits Vande Reyde, vierde schepen; Jean-Henri Brans, vijfde schepen; Monique De Dobbeleer, zesde schepen; Danielle Bosmans-Gheyskens; Murat Celik; Jos Uyttebroek; Joeri Buttiens; Irène Gijbels; Lydia Mertens; Frederik Boone; Mario Versavel; Sabine Meyssen; Anja Verbeek; Marina Lambrechts; Willy Goos; Carina Jankowski; Celal Orhan; Miet Dirix; Kim Zeelmaekers; Albert Volders; Jos Claes; David Celis; Myriam Parys, algemeen directeur

Secretaris

Myriam Parys, algemeen directeur

Voorzitter

Erwin Jennes, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00136 - Goedkeuring afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen (opheffing van de gemeenteraad dd.21 oktober 2013)
Goedgekeurd

Aanwezig

Erwin Jennes, Christophe De Graef, Geert Cluckers, Pascale Vanaudenhove, Bart Stals, Maurits Vande Reyde, Jean-Henri Brans, Monique De Dobbeleer, Danielle Bosmans-Gheyskens, Murat Celik, Jos Uyttebroek, Joeri Buttiens, Irène Gijbels, Lydia Mertens, Frederik Boone, Mario Versavel, Sabine Meyssen, Anja Verbeek, Marina Lambrechts, Willy Goos, Carina Jankowski, Celal Orhan, Miet Dirix, Kim Zeelmaekers, Albert Volders, Jos Claes, David Celis, Myriam Parys
Stemmen voor 22
Anja Verbeek, Miet Dirix, Sabine Meyssen, Maurits Vande Reyde, David Celis, Celal Orhan, Albert Volders, Jos Claes, Erwin Jennes, Frederik Boone, Lydia Mertens, Mario Versavel, Monique De Dobbeleer, Irène Gijbels, Jean-Henri Brans, Christophe De Graef, Pascale Vanaudenhove, Marina Lambrechts, Joeri Buttiens, Danielle Bosmans-Gheyskens, Geert Cluckers, Bart Stals
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 5
Carina Jankowski, Kim Zeelmaekers, Jos Uyttebroek, Murat Celik, Willy Goos
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00136 - Goedkeuring afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen (opheffing van de gemeenteraad dd.21 oktober 2013) 2021_GR_00136 - Goedkeuring afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen (opheffing van de gemeenteraad dd.21 oktober 2013)

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

8a08e59267de71f60167dffaa63409e3

Juridische grond

De Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid op de artikels, 119, 119bis en 135§2.

Het gemeentedecreet, inzonderheid op de artikels 2 en 42, 43§2,2°.

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid afdeling 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28. 

Gelet op het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (Vlarema), gewijzigd bij het besluit van 4 mei 2012. 

Het besluit van de Vlaamse Regering 7 januari 2008 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstoffen en van 28 januari 2000 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Gescheiden Inzameling Bedrijfsafval van Kleine Ondernemingen.

De beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net.

Limburg.net heeft de bevoegdheid om het huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval in te zamelen en te verwerken. De ‘vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen’ zijn afvalstoffen die naar aard en samenstelling vergelijkbaar zijn met huishoudelijk afval. Dit zijn de ‘vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen’ uit artikel 1.2.1, 54°, van het VLAREMA (met hoeveelheidsbeperking), die hoofdzakelijk worden ingezameld via het gemeentelijke circuit.

De omzendbrief recyclagepark asbestcement van 18/12/2020 betreffende de wijze van inzameling van asbestcement op de recyclageparken.

Art. 5.3.12 van het VLAREMA betreffende het gebruik van cateringmateriaal.

Het besluit van de gemeenteraad dd 21 oktober 2013 houdende goedkeuring van het afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare afvalstoffen.

Aanleiding, context en argumentatie

Het afvalreglement bundelt alle bepalingen over afval: welk afval mag een burger op welke manier, waar en wanneer aanbieden, huis-aan-huis, in openbaar toegankelijke containers of op het recyclagepark?

Er is een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor volgende afvalstoffen, zoals gedefinieerd in Vlarema: drukwerkafval, afgedankte voertuigen, afvalbanden, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, afgewerkte olie zoals vermeld in bijlage 3.4.6, oude en vervallen geneesmiddelen, gebruikte dierlijke en plantaardige vetten en oliën van huishoudelijke oorsprong, afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen,  afvallandbouwfolies, zwerfvuil, gebruikte injectienaalden en gebruikte wegwerpluiers.

Er bestaat een terugnameplicht voor huishoudelijk verpakkingsafval; dat minstens papier en karton, holglas en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons selectief moeten worden ingezameld;

Ter bescherming van het leefmilieu is het noodzakelijk het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen.

Er dient prioriteit verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen.

In tweede instantie dient het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval maximaal selectief ingezameld te worden.

Er dient ernaar gestreefd te worden om de inzameling van het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. 

De gemeente dient in overeenstemming met haar gemeentelijke zorgplicht zoals bepaald in artikel 26 van het decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, het niet aanbieden van huisvuil via de gemeentelijke inzamelkanalen en bijgevolg ontwijkgedrag (zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten, afvaltoerisme naar de werkgever, …) maximaal wil voorkomen.

Het huidige afvalreglement dient dan ook aangepast te worden naar aanleiding van:

  • De start van de nieuwe blauwe zak op 1 april 2021.  In de blauwe pmd-zak is meer plastic verpakkingsafval toegelaten.  
  • De omzendbrief van december 2020 over de inzameling van asbest op het recyclagepark. De bepalingen van deze omzendbrief dienen voor 1 juli 2021 in het afvalreglement opgenomen te zijn.

Woensdag 24 maart keurde de raad van bestuur van Limburg.net het nieuwe afvalreglement goed.

Adviezen

Integrale veiligheid Gunstig advies

Na goedkeuring wordt het reglement ook overgemaakt aan de provinciaal sanctionerend ambtenaar.

Regelgeving bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het bij dit besluit gevoegde afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen met ingang van 1 juli 2021 goed.

Artikel 2

Bij het in voege treden van dit afvalreglement, wordt het afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare afvalstoffen goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 oktober 2013, opgeheven.