Terug
Gepubliceerd op 01/06/2021

2021_GR_00106 - Goedkeuring reglement beleefstraten

gemeenteraad
ma 26/04/2021 - 20:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Erwin Jennes, voorzitter; Christophe De Graef, burgemeester; Geert Cluckers, eerste schepen; Pascale Vanaudenhove, tweede schepen; Bart Stals, derde schepen; Maurits Vande Reyde, vierde schepen; Jean-Henri Brans, vijfde schepen; Monique De Dobbeleer, zesde schepen; Danielle Bosmans-Gheyskens; Murat Celik; Jos Uyttebroek; Joeri Buttiens; Irène Gijbels; Lydia Mertens; Frederik Boone; Mario Versavel; Sabine Meyssen; Anja Verbeek; Marina Lambrechts; Willy Goos; Carina Jankowski; Celal Orhan; Miet Dirix; Kim Zeelmaekers; Albert Volders; Jos Claes; David Celis; Myriam Parys, algemeen directeur

Secretaris

Myriam Parys, algemeen directeur

Voorzitter

Erwin Jennes, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00106 - Goedkeuring reglement beleefstraten
Goedgekeurd

Aanwezig

Erwin Jennes, Christophe De Graef, Geert Cluckers, Pascale Vanaudenhove, Bart Stals, Maurits Vande Reyde, Jean-Henri Brans, Monique De Dobbeleer, Danielle Bosmans-Gheyskens, Murat Celik, Jos Uyttebroek, Joeri Buttiens, Irène Gijbels, Lydia Mertens, Frederik Boone, Mario Versavel, Sabine Meyssen, Anja Verbeek, Marina Lambrechts, Willy Goos, Carina Jankowski, Celal Orhan, Miet Dirix, Kim Zeelmaekers, Albert Volders, Jos Claes, David Celis, Myriam Parys
Stemmen voor 27
Frederik Boone, Lydia Mertens, Mario Versavel, Monique De Dobbeleer, Irène Gijbels, Jean-Henri Brans, Christophe De Graef, Pascale Vanaudenhove, Marina Lambrechts, Joeri Buttiens, Danielle Bosmans-Gheyskens, Geert Cluckers, Jos Uyttebroek, Murat Celik, Bart Stals, Willy Goos, Anja Verbeek, Carina Jankowski, Miet Dirix, Sabine Meyssen, Maurits Vande Reyde, David Celis, Celal Orhan, Kim Zeelmaekers, Albert Volders, Jos Claes, Erwin Jennes
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00106 - Goedkeuring reglement beleefstraten 2021_GR_00106 - Goedkeuring reglement beleefstraten

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

8a08e59267de71f60167dffaa63409e3

Juridische grond

Het koninklijk besluit van 9 oktober 1998 definieert een speelstraat als: 'een openbare weg waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen een hek geplaatst is met het verkeersbord C3, voorzien van een onderbord met daarop de vermelding 'speelstraat' en de uren.'

In de speelstraten wordt de hele breedte van de openbare weg voorbehouden voor het spelen, in hoofdzaak door kinderen. Gedurende de duur van de speelstraat worden de personen die er spelen gelijk gesteld met voetgangers. De bepalingen van artikel 42 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer (wegcode) zijn niet van toepassing.

De wetgeving betreffende speelstraten, zoals opgenomen in onderstaande Koninklijke Besluiten, is onbeperkt van toepassing. 

  • Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (WEGCODE), art. 2.36; 22 septies en 40.1

Aanleiding, context en argumentatie

SPEELSTRATEN WORDEN BELEEFSTRATEN

De jeugddienst werkt een nieuwe visie omtrent speelstraten uit. In het verleden kwamen er regelmatig klachten binnen van buurtbewoners omtrent mogelijks onrechtmatig aanvragen van een speelstraat teneinde gewoon een rustige en verkeersvrije zomer te hebben zonder dat er effectief gespeeld werd. Dat doet wat vragen oproepen over het concept en de procedure die overigens nooit zijn vastgelegd in een reglement. 

Speelstraten worden vandaag aangevraagd van 1 juli tot en met 31 augustus. Het feit dat speelstraten van een dermate lange duur zijn, zorgt er automatisch voor dat er toch vaak niet gespeeld wordt. Kinderen zijn vaak op vakantie, bij de grootouders of volgen kampjes wanneer hun ouders aan het werk zijn. Verschillende kinderen uit een straat wisselen mekaar daar ook in af. Daardoor zijn er best vaak kinderen niet samen aanwezig en wordt er dus niet gespeeld. In dat geval worden de borden de ene keer wel geplaatst zonder spelende kinderen, de andere keer niet geplaatst. Dit zorgt voor frustratie bij (oudere) buurtbewoners zonder kinderen. 

Een oplossing die in veel steden en gemeenten gebruikt wordt is het limiteren van Beleefstraten in tijd. De jeugddienst stelt het volgende voor (let op: mogelijkheden niet cumulatief!):

  • In de paasvakantie (NIEUW!)
    1. Van 9u00 – 21u00
    2. 1 dag
    3. 1 vaste dag per week
    4. 1 of 2 weekends
  • In de zomervakantie:
    1. Van 9u00 – 21u00
    2. Aaneengesloten periode van max 2w
    3. Max 4 opeenvolgende weekends
    4. 1 vaste dag per week

WAT IS EEN BELEEFSTRAAT?

Een beleefstraat is een speelstraat die tijdens bepaalde dagen en voor een bepaalde tijdsduur afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer, om de kinderen de mogelijkheid te geven veilig en ongehinderd op straat te spelen en te sporten en ontmoeting tussen buurtbewoners te stimuleren. Daarvoor stelt de stad jaarlijks een budget ter beschikking.

We focussen dus niet meer alleen op spelende kinderen maar gaan ook het sporten specifiek promoten. Daarnaast willen we de beleefstraat ook gebruiken als tool voor buurtopbouwwerk. Dit vanuit de idee dat een positieve buurt ook toleranter is voor spelende kinderen op andere momenten in het jaar. Beter een goede buur dan een verre vriend, zeg maar. Waar een speelstraat mikte op kinderen tussen 2 en 12, is een beleefstraat er voor iedereen tussen 0 en 99.

Welke concrete acties ondernemen we dan?

  • We voorzien in elke speelstraat een speel- en sportkoffer met basismateriaal (voetbal, stoepkrijt, kegeltjes,…). 
  • We waarderen de saaie Nadar-met-verbodsbord-hekken wat op door ze in een frisse vormgeving te zetten. We kijken daarvoor naar Rob Hadermann die de vormgeving voor het hele kinderaanbod voor zijn rekening neemt. Vanuit deze vormgeving kunnen we ook kleurplaten,… maken igv slecht weer.
  • Elke straat die een Beleefstraat aanvraagt moet ook een buurtinitiatief organiseren. Dat hoeft niets groots te zijn: een buurtbbq, een bescheiden drink,… is al voldoende. Volgens het huidige reglement van de cultuurraad komt ieder straatfeest in aanmerking voor een subsidie van maximum €125,00. Een idee kan ook zijn om jaarlijks één straat met het beste idee uit te kiezen dat we dan faciliteren/subsidiëren (cultuur bracht ook een brochure uit waar dit in staat).

HOE EEN BELEEFSTRAAT WORDEN?

Procedure:

  • Aanvraag Beleefstraat via het Evenementenloket. Bij de aanvraag moet men meegeven hoeveel kinderen en/of kleinkinderen zullen gebruik maken van de speelstraat. 
  • Het E.L. checkt bij de politie of de straat in kwestie verkeerstechnisch in aanmerking komt 
  • Bij positief advies wordt er een bewonersenquête afgenomen (door de peters en meters) waarop minstens 70% van de bewoners hun akkoord moet geven. 
  • De bewonersenquête is standaard één jaar geldig. Indien minstens twee peters en/of meters zich twee opeenvolgende jaren als “beleefstraatverantwoordelijke” engageren, is de

    bewonersenquête 2 jaar geldig.

  • Elke Beleefstraat heeft minstens 2 meters of peters. Zij zijn:
    • Aanspreekpunten
    • Verdelen brieven en bewonersenquêtes (indien van toepassing) in de bussen
    • Organiseren het wijkfeest
    • Beheren de speel- en sportkoffer
  • Afsprakennota: Het college van burgemeester en schepenen beslist over de aanvragen tot inrichting van beleefstraten die voldoen aan alle voorwaarden. De meters en peters van de goedgekeurde beleefstraten en de stad Diest ondertekenen een afsprakennota waarin de rechten en plichten voor beide partijen zijn opgenomen.


Adviezen

Politie PZ-Demerdal Gunstig advies
Integrale veiligheid Gunstig onder voorwaarden

Onderstaande werd besproken met politie:

De regelgeving van speelstraat mag niet gekopieerd worden naar beleefstraat aangezien enkel speelstraat een officiële term is in de wegcode.

Voor de paasvakantie kan er dan ook niet gewerkt worden met een beleefstraat zoals hier voorzien, enkel speelstraten zijn mogelijk (en reeds goedgekeurd).

Evenementen Gunstig advies
Cultuur Gunstig advies
Sport Gunstig advies
Mobiliteit Gunstig onder voorwaarden

Er dienen  achteraf aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer te worden opgemaakt. 

Openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

Er dienen achteraf per straat een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer te worden opgemaakt.

Regelgeving bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het reglement 'beleefstraten' goed.